top of page

Het Conservatorium

conservamus-logo no text_edited.png

Het gebouw is van uitzonderlijke architectonische en historische waarde. Het Conservatorium, gebouwd tussen 1872 en 1876 op de Regentschapsstraat en de Kleine Zavel, is een mooi voorbeeld van neoklassieke en eclectische architectuur. Aan de kant van de Wolstraat omvat het nu wat ooit particuliere herenhuizen waren, waarvan sommige onderdelen dateren uit de 17e eeuw.

 

De Concertzaal is een pijler van het muzikale leven in het hart van de hoofdstad van Europa. De akoestiek ervan wordt zeer geapprecieerd door Belgische en internationale musici en het herbergt een romantisch Cavaillé-Coll-orgel van grote artistieke en erfgoedwaarde.

orgue fb.jpg
CONSERVAMUS-©BUROBONITO-7_websize.jpg

Het Conservatorium heeft nog steeds een wereldberoemde bibliotheek met meer dan een miljoen partituren en manuscripten.

 

In de gebouwen zijn twee topinstellingen gevestigd: het Koninklijk Conservatorium Brussel en het Conservatoire royal de Bruxelles. Deze hogescholen leiden ca. 1.300 studenten van meer dan 50 nationaliteiten op tot verantwoordelijke, creatieve en ondernemende musici.

projet de restauration

Het restauratieproject

De restauratie en de renovatie van het Conservatorium liet jaren op zich wachten. De werkzaamheden zijn nu eindelijk op de agenda, waardoor de site een mooie toekomst tegemoet gaat.

 

Na een internationale architectuurwedstrijd is het consortium Origin-A2RC-FVWW aangesteld om plannen uit te werken om van het Conservatorium de muziekcampus van de toekomt te maken, en een cultureel centrum dat de dynamiek van de Kunstberg en de Zavelwijk zal versterken.

 

De werf begint in 2024 en omvat structurele werkzaamheden, met bijzondere aandacht voor de historische identiteit van de site, volgens het originele idee van Cluysenaar.

CONSERVAMUS-©BUROBONITO-52_websize.jpg
CONSERVAMUS-©BUROBONITO-11_websize.jpg

De Concertzaal krijgt zijn gerestaureerde Cavallié-Coll-orgel terug, zijn chromatische weelde wordt hersteld en vooral de akoestiek wordt bewaard. Er wordt een nieuwe kamermuziekzaal en een repetitieruimte gebouwd, waar plaats is voor een symfonieorkest. Het publiek zal er zeker welkom zijn.

 

Het project voorziet ook in de reorganisatie van de bibliotheek en van de administratieve afdelingen, een betere toegankelijkheid en interne circulatie, de inrichting van loges voor de musici, de ontwikkeling van groene ruimten, enz. door middel van een op duurzaamheid gebaseerde aanpak.

bottom of page