Conservamus

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Conservatorium

Centrum voor muziekonderwijs, kennis & cultuur

Het gebouwencomplex van het “Koninklijk Conservatorium Brussel / Conservatoire royal de Bruxelles” speelt tot op vandaag een prominente rol in het Brusselse en nationale muziekleven, mede dankzij de schitterende concertzaal. In eerste instantie verleent het onderdak aan de activiteiten van de beide onderwijsinstellingen. Ook internationaal kent het om wille van zijn rijke artistieke verleden een grote weerklank.

Musici als Eugène Ysaÿe, Henrik Wieniawski, Arthur Grumiaux, Arthur De Greef, Désiré Defauw en vele anderen gaven aan de concertzaal een internationale uitstraling en een muziekhistorisch belangrijk karakter.

Een ander cruciaal element dat aan de concertzaal haar bijzondere glans verleent, is het unieke orgel van de hand van Cavaillé-Coll. Een instrument dat wereldwijd bekend staat als een waardevol, muzikaal en kunsthistorisch erfgoed.

Al sedert 1832 werkt het Brusselse conservatorium aan de uitbouw van een muziekbibliotheek. De huidige collectie bevat heel wat zeldzame en unieke stukken. Het is wenselijk dat de huidige infrastructuur aangepast wordt, zodat de bibliotheek haar maatschappelijke relevantie naar behoren kan realiseren: optimale bewaarcondities in combinatie met professioneel uitgeruste publieksvoorzieningen.